Novi Sad
04.12.2012.
06:56 > 16:18
Novosadska biciklistička inicijativa je, zajedno sa još dva beogradska udruženja, protestovala zbog dve reklame u kojima su bicikli predstavljeni kao manje važni od motocikala i automobila.
  • stevica

    06.12.2012 15:25
    @piplfoks
    aj da vise ne zamaram, jest' da ne mogu da dokazem, ali vozio sam po putu, debeo minus, takoreci po ledu. [utaban sneg na kolovozu, pa onda onako izglacan, samo se presijava! uf...!] e sad, da se pohvalim, bez ijednog pada. nesto teze je voziti kada se taj sneg pocne topiti, pa je gornji sloj bljuzga, a ispod led. a vozila naprave kanale... ako udjem u kanal, na svako pojavljivanje auta, moram da stanem i vadim bajs... [sve to po sremu, na putevima van naselja.] pozdrav!
  • Piplfoks

    05.12.2012 19:45
    @stevica
    Lepo je to, još kad bi to probao na asfaltu, sa automobilima, pešacima i poledicom i da je stvarno okovano ledom na -15, a ne da lagano paducka sneg. Ili ovoj u konverzaciji fali par komentara u kojima se prestalo razgovarati o vožnji po gradu, praktična primena bicikla i tako to? Sram da bude moderatora ako ih je izbrisao.
  • stevica

    05.12.2012 15:12
    umetnost [ili profit]
    nemam sopstveni snimak, pa ovo samo kao ilustracija.
    http://www.youtube.com/watch?v=Yx0Y7YuHHpo
  • Piplfoks

    04.12.2012 21:41
    @Vladimir
    Čekaj malo, ti mene optužuješ za nametanje svog mišljenja, a ti određuješ prema sebi da bicikl ima 'ograničene uslove primene'? Samo kažem da tvoje mogućnosti očigledno baš i nisu pokazatelj mogućnosti bicikla. Ja recimo nisam nikakav ozbiljan sportista, prevalio sam tridesetu a na posao i preko leta moram da idem pristojno obučen a ne u šorcu i papučama, pa mi opet nije teško da vozim i po najvećoj vrućini - a kome je teško razumem, ali sigurno mu je onda još teže ići pešice ili prepunim autobusom. A što se tiče ovih što tvrde da voze bicikl na -15, malo mi je smešno kad lovačke priče idu van granica zakona fizike, ali poenta je jasna: ne vozi se bicikl 3 meseca u godini u salonskim uslovima, nego maltene preko čitave godine.
  • stevica

    04.12.2012 15:51
    umetnost [ili profit]
    1. zagrizeni sam biciklista [40 godina.]
    2. fotograf sam.
    reklama je solidna i ne vidim nista diskriminatorsko. danas reklame rade umetnici, [da bas ne preterujem, al' ajde], a ova ima izvesnu dozu humora, muvanje ribe motociklom i tako to...
    kao fotograf uvek branim slobodu i ne robovanje tabuima.
    ovde neki navode da je super voziti bajs na +40, kao, ako se preznojis nemas kondicije, a ispod + 5, 6 nije zdravo. ne bih rekao da je to tacno. [vozim bajs i na -15 i nista mi ne smeta. na + 40... pa...]

  • Saša

    04.12.2012 15:18
    Offtopic
    Udruženja se bave ciljano svim problemima vezanim za biciklove i to čine koliko su u mogućnosti. Činjenica da se bave i diskriminišućim reklamama ne znači da njihovo delovanje nije usmereno i na ostala, možda važnija pitanja. To znači upravo suprotno.
    Dotičnim reklamama očigledno nisu prethodila adekvatna ispitivanja ciljnih grupa, kao i potencijalne reakcije javnosti. I to je verujem ovde poenta priče.
    O ostalom se može diskutovati, ali nije u direktnoj vezi sa temom.
  • Limanac

    04.12.2012 14:46
    Bajs
    Dobro je kad nam nešto smeta ,da ovako javno to kažemo. Da smo svaki put dizali glas, bilo bi nam mnogo bolje. Danas se osećam kao građanin, a bajs meni i mom klincu predstavlja najveću uživanciju i ne dam da se neko sa tim zeza.
  • Vladimir

    04.12.2012 13:14
    @piplfoks
    Bas mi je drago sto je tvoje zdravlje bolje, ali u tvom komentaru ja ne vidim prihvatanje tudjeg misljenja, vec samo nametanje.. kao da je tvoje telo i fizicka kondicija primer za sve nas.. Ljudi, morate shvatiti da ne zivimo svi isti zivot, da nemamo svi iste obaveze u toku dana itd itd, da ne radimo svi na istim radnim mestima.. Ja ne mogu oznojan doci na posao sa +30 i onda uci u klimatizovanu kancelariju takav.. dva puta tako i mogu na lecenje .. Meni posao nije na 2 minuta voznje biciklom, vec na mnogo vise .. itd itd ..
  • grbavi

    04.12.2012 13:12
    dokle je stigla inicijativa da se osvetle put na ribarcu i u kamenichkom parku
    zar novi sad stvarno nema para da napravi jedan montazni mostic do ribarca preko dunavca pre brodogradilishta i da produzi kej maltene do futoga
  • ba

    04.12.2012 12:25
    pozdrav
    ...imam i auto i karticu za bus mesecnu al uvek gledam kad god je zgodno da odem biciklom. ako ste mladi brze je od bilo kog prevoznog sredstva sto se tice novog sada. osetite se nekako zivim... ove godine sam presao 1500km
  • Aero Casper

    04.12.2012 11:54
    samo jedno mi je drago
    Drago mi je sto su tuzili BANKU!!!
  • Branislava

    04.12.2012 11:53
    Bravo!
    Veoma mi je drago zbog protesta. Već par nedelja razmišljam gde da napišem svoj komentar o reklami za "Nisan", koju smo moji ukućani i ja primetili. Pošto to nisam uradila, pozdravljam protest biciklista, koji me je zaista obradovao! Bravo, ljudi, vi ste dokaz da i u ovoj bolesnoj zemlji ima normalnih, koji misle svojom glavom.
  • Piplfoks

    04.12.2012 11:46
    @Vladimir - bicikli
    Netačno. Kada je 35-40C, bicikl je najbolje moguće prevozno sredstvo - ne oznojiš se i ne namučiš ni približno kao kada ideš pešice ili neklimatizovanim vozilom, a da ne govorimo o potrošnji i zagađenju koje potiču od teranja klime u autu po čitav dan. Idem na posao biciklom čitavog leta i mogu da kažem samo jedno - ako dolaziš na posao zajapuren i skroz obliven znojem, za početak poradi na svom zdravlju i fizičkoj kondiciji, tj. vozi više bicikl. A što se tiče niskih temperatura, naravno da nije preporučljivo voziti bicikl kada zahladi ispod 5-6C, ali to ti i dalje ostavlja period od 7-8 meseci godišnje. A ovaj što meri cene čvaraka i slanine, vozi bicikl i manje troši na benzin, pa će biti i malo više para za slaninu i čvarke - a i manje će ti škoditi da ih jedeš.
  • Tiberius

    04.12.2012 11:45
    @vladimir
    ljudi se spakuju u bisage kada idu na put oko sveta ne mogu da verujem da se ti ne bi snasao za put do posla i nazad.
  • Goran

    04.12.2012 11:37
    Pre sam za to da se izborimo da dobijemo jednu saobracajnu traku (kao recimo u Amsterdamu) nego da se bavimo ko se kako reklamira. Bas me briga za doticnu banku i njihovu retardiranu reklamu. Biciklista sam (recimo da 800km godisnje predjem) i uopste me ne vredja reklama. Ne dotice me.

    @Гариша
    Predlazem ti da nekad izadjes iz Srbije, pogledas kako to Evropski gradovi rade pa onda laj. Ocigledno nisi bio dalje od Segedina.
  • Rina

    04.12.2012 11:28
    Ja bih jos dodala
    da se nipodastavaju porodicne vrednosti (druzenje i avanture sa roditeljima) a potencira asocijalnost (svako svoj monitor)kao model ponasanja.
  • PericA

    04.12.2012 11:21
    Kilogram-gorivo
    KILOGRAM CVARAKA 680 din, SIROVA SLANIA 470 din PA I VISE itd a vi se prepirete oko reklame za bicikli. Sve je ovo u vezi samo da znate.
  • Vladimir

    04.12.2012 11:01
    bicikli
    je sjajno prevozno sredstvo, ali u vrlo ogranicenim uslovima primene .. Ako leti treba ici na posao i nositi ranac na ledjima, ne moze se stici, a da ne budes gola voda.. ako treba nositi bilo sta vece od ranca, opet nema sanse biciklom.. koristim ga u rekreacione svrhe, uglavnom nocu kad je svezije i nema puno saobracaja .. ali za neku prakticnu primenu su kod nas jako retki uslovi.. a sto se tice zdravlja, voziti bicikli na 0C nije bas zdravo ni po besiku, ni po grlo, ni po nista :D .. To sam mogao dok sam imao 15 god .. a sad .. nema sanse
  • Tiberius

    04.12.2012 10:35
    voznja biciklom utice na smanjenje potrosnje goriva (manji odliv deviza za naftu), zdraviji zivot (manji troskovi lecenja, veca radna sposobnost). smanjen broj vozila na ulicama znaci manje zagadjenja i buke sto takodje ima pozitivan uticaj na zdravlje. ako ovo nije ozbiljna tema stvarno ne znam sta jeste.
  • Miki

    04.12.2012 10:34
    Za Zokija i Garišu
    Evo da vidite kakav staus ima biciklista u EU (ako umete da čitate). Ne samo da se bicikli voze puno, već se prave liftovi i tuneli ispod reka samo za bicikliste.
    Link:
    http://www.mojaplaneta.net/biciklizam.php
  • 04.12.2012 10:07
    Nije ok
    Prvi put kada sam videla reklamu mi je upravo njena diskriminatorska poruka privukla pažnju i svaki sledeći put sam pomislila kako to da još niko nije odreagovao. Da se razumemo, auto koji se reklamira mi izgleda sjajno, ne sumnjam da i jeste sjajan i ne bih se bunila da ga imam, ali mislim da nije u redu da se reklamira tako što se obezvrednjuje nešto kao što je porodična vožnja (ovakvim fantastičnim) biciklima kroz prirodu. Zaista bih volela da pored svog Nisana, gore pomenutog, u garaži imam parkiran i jedan takav bajs. :D
  • Scotch Bonnet

    04.12.2012 10:02
    Bike
    U svetu, a pogotovo u zemljama EU bicikla postaje svetinja gradskog prevoza i ulaganja u biciklisticku infrastrukturu su enormna.

    Izgleda da Zoki i Гариша provode jako puno vremena zatvoreni u svojim sobama.

    Mogli bi da se provozate malo na biciklu a momci!?
  • Baltazar

    04.12.2012 10:02
    Što je babi milo...
    Kad sam pročitao naslov, mislio sam da protestuju protiv reklame jedne pumpe, koja na Futoškom putu dobrano zalazi u biciklističku stazu, ili barem protiv stotinak raznih reklama po gradu koji zaklanjaju pogled pešacima i vozačima na bicikliste i biciklistima na iste te pešake i vozila.
  • 04.12.2012 09:43
    perica misli
    Pa ugradite na bicikli DVD i vucite decu u kolicima po parkovima...Šalim se naravno...mislim da su biciklisti mnogo više od zaštićenih učesnika u saobraćaju.Pogotovo kad voze bulevarom u srednjoj traci(iako postoji staza za bicikle),ili kad iz čista mira skrenu levo . Pa mi još psuju mater ako slučajno svirnem.Gospodo iz biciklističkih udruženja, molim vas poradite na kulturi ponašanja biciklista. Ja lično vozim i bicikl, i mali motorić a imam i automobil.Ovo što mi u Novom Sadu doživljavamo od biciklista,taksista i vozača GRAS-a, do je nekad više nego žalosno.Nisu ugroženi biciklisti, ugroženi su ljudi od neljudi.
  • 04.12.2012 09:34
    U ovom društvu postoje i ozbiljni problemi
  • Vlada

    04.12.2012 09:10
    Ajd što su ima nepismenih, i što misle da u 'Europi' ne zarezuju bicikle a recimo u Azerbejdžanu ih voze ko blesavi, ali kako takvi uspevaju da bleje na internetu i da ne popune nijednu rupu u svom neznanju, pa još i da se hvale njime? E vala su neki ljudi glupi za medalju.
  • zoki

    04.12.2012 08:59
    e da
    Bicikli.Dobro je da se ne zalazu za taljige i zaprege.Umesto da idemo u EUROPU mi idemo prema Azerbejdzanu.
  • Dragon Lady

    04.12.2012 08:59
    Podrška biciklistima
    Naravno da je pogrešna poruka naročito omladini!
    A šta je sa onom dobrom starom " U zdravom telu zdrav duh"?
  • pipi

    04.12.2012 08:34
    Bravo ljudi!
  • @Гариша - Значи страшно

    04.12.2012 08:18
    znači vidi brate da ti ka'em...
    sedi 1!

  • mamarjan

    04.12.2012 08:14
    biciklom do bogatstva
    Bicikl stedi novac i cuva zdravlje:

    http://www.mrmoneymustache.com/2011/10/06/the-true-cost-of-commuting/
  • 04.12.2012 07:55
    @Garisa znaci strasno

    Citava EU koristi sva moguca prevozna sredsta
    Biciklisti u EU koriste maksimalno
    IZNAJMLJIVANJE biciklova

    Zamisli koje su to budalastine, bas su primitivci
    EU najverovatnije poznajes samo iz prica....

    @Luka Laban
    Za tebe je BICIKLISTA niza vrsta ljudi, kada ovako komentarises,i smatras da biciklistu treba na bilo koji nacin smaknuti sa druma,biciklistickih staza....
    kao ucesnika u saobracaju,kao i pesaka,
    u potpunosti izbaciti iz testova za polaganje vozackog ispita

    jer samo VOZACI motornih vozila su prave osobe za zivot...
  • jova limanac

    04.12.2012 07:55
    @Gariša Čitava EU vozi upravo bicikle kad god može, imaju uređene biciklističke staze koje su maksimalno iskorišćene, i nije nikakva retkost videti roditelje kako upravo u prikolici biciklom voze decu u obdanište. Kuriri na biciklovima su sasvim normalna stvar, a da ne spominjem biciklističke staze kroz prirodu (kod nas u takvim situacijama jedva da postoji i normalan put). Izađite malo iz ove rupčage pa onda prosipajte mudrost kako je tamo napolju...
  • neo

    04.12.2012 07:38
    sta da radimo kad smo prebogati
    pa mozemo da se vozikamo i trosimo lose, nekvalitetno, preskupo gorivo koje nam nas NIS isporucuje na svoje ogromno zadovoljstvo (pogledajte bilanse NIS-a) ... mozda ako nas jednog dana zadesi i ta kriza o kojoj ceo svet prica kao da je to nesto lose i da ljudi osiromase, mozda pocnemo da razmisljamo kao i ostali svet ...
  • Novosadjan

    04.12.2012 07:29
    re: Dokon pop i jarice krsti
    A ti se ubio od posla kad citas sve ovo, hahahahaha
  • С времена на време

    04.12.2012 07:22
    Рајд бајс, нот грас
    Подржавам овај протест. Треба што је могуће оштрије реаговати на овакве ствари.
  • Гариша

    04.12.2012 07:20
    Значи страшно
    Читава ЕУ вози аутомобиле а ови примитивци се буне. Идите возите тротинете, смешни сте, назадњаци.
  • Luka Laban

    04.12.2012 07:15
    Dokon pop i jarice krsti
    Kako ste vi dokoni ljudi pa se zanimate ovakvim budalastinama!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna